Je bent nu hier://Even voorstellen: IKL

Op 30 mei staat de eerste dag van de BouWtoer in teken van Openbaar Groen. Stichting Instandhouding Kleine Lanschapselementen (IKL) is een belangrijke partner. Maar wie is IKL en wat doen ze? Hieronder stellen ze zichzelf voor.

Alle Limburgers maken Limburg mee!

We zagen, hakken, knotten en planten bomen in het buitengebied van Leudal, samen voor en met burgers. Stichting IKL is dé landschapsbeheer stichting die landschapsdromen laat uitkomen, niet vanaf de tekentafel maar door samen met groepen betrokken burgers werkelijk buiten aan de slag te gaan onder het motto “Alle Limburgers maken Limburg mee”.

Het buitengebied van de gemeente Leudal wordt gekenmerkt door een grote variatie in landschappelijke, ecologische, cultuurhistorische en aardkundige waarden. Grotere bos- en natuurterreinen worden afgewisseld door een kleinschalig cultuurlandschap en beekdalen met vele verspreid liggende landschappelijke elementen, waaronder houtwallen, hoogstamboomgaarden, poelen, hakhoutbosjes en knotbomen.

Dit kenmerkende landschap is van alle inwoners van Leudal, we wonen er, we leven en recreëren er, kortom we voelen ons er thuis. Dit komt met name door aanwezigheid van landschapselementen die zorgen voor een waardering van het landschap. De komende periode zal verspreid in de gemeente gewerkt worden aan een 100 tot 150 particuliere en gemeentelijke landschappelijke elementen en bosjes en kleinschalig erfgoed. Het gaat daarbij om het opschonen van poelen, opwaardering van de groene omgeving nabij kleinschalig erfgoed, knotten van knotbomen, herstel van hoogstambomen en heggen. We doen dit onder andere voor soorten zoals de levendbarende hagedis, hazelworm, kamsalamander, heikikker en de vlindersoorten bont en spiegeldikkopje, kleine ijsvogelvlinder en bruine eikenpage.

IKL Limburg kent zijn oorsprong begin jaren tachtig, als werkvoorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkzaamheden bestonden toen al uit zeisen, knotten van wilgen en het snoeien van fruitbomen. Een deel van deze werkzaamheden doen we nu nog steeds, alleen niet meer met een groot eigen team, maar met lokale vrijwilligers.

IKL wil het landschap in de gemeente Leudal bewust laten leven en beleven. Hiertoe laten wij landschapsdromen van inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente zelf, uitkomen. Om landschapselementen te behouden is beheer nodig en dit is steeds meer iets dat bij burgers zelf komt te liggen. We doen dit waar het mogelijk is met vrijwilligersgroepen of groepen schoolkinderen. Groepen mensen vinden het ook prettig om samen in het landschap bezig te zijn. Stichting IKL begeleidt deze werkdagen met materiaal en deskundig advies ter plekke.

By | 2018-05-24T10:45:57+00:00 mei 24th, 2018|Openbaar groen|Reacties uitgeschakeld voor Even voorstellen: IKL